Rozpal żar u siebie

bbq on fire
Ciepły wieczór, znajomi i grillowane potrawy to bardzo częsty obrazek podczas weekendów od 1 maja przez resztę wiosny, lato do „aż jeszcze będzie można” w jesieni. I to wszystko na świeżym powietrzu, jeśli akurat nie leci w naszą stronę dym. Jedyne co nam trzeba to grill właśnie, paliwo do niego, jakaś podpałka, jedzenie na grilla i czasem coś od komarów. Zobacz jak rozpalić grilla bez problemów.

Bezpieczeństwo przede wszystkim
Zabawa z ogniem to nie zawsze zabawa. Pamiętajmy o tym, szczególnie przy imprezach rodzinnych, gdy w pobliżu kręcą się dzieciaki.

1. Nie grilluj w zamkniętych pomieszczeniach
2. Nie używaj do rozpalania nafty, spirytusu, benzyny ani oleju opałowego
3. Nie dodawaj rozpałki płynnej po rozpaleniu lub na gorące brykiety
4. Grilluj poza zasięgiem dzieci i zwierząt domowych
5. Nie pozostawiaj rozpalonego grilla bez opieki
6. Usuwaj z grilla wyłącznie zimny popiół

Grill gazowy i węglowy
Jedzenie każdy lubi inne, a środkami na odstraszanie komarów być może zajmiemy się kiedy indziej, więc zaczniemy od grilla. Do naszego wyboru zostają grille gazowe lub węglowe. Różnica między nimi jest oczywista i jak sama nazwa wskazuje, chodzi tu o rodzaj paliwa, jakiego będziemy używać do przyrządzania naszych potraw.
Grill gazowy to urządzenie wykorzystujące gaz propan-butan z butli, taki sam jak do kuchenek i idea konstrukcyjna jest dokładnie taka sama. Palniki pod rusztem pozwalają na szybkie rozpalenie i łatwą kontrolę żaru. Ich cena również podkreśla wygodę i łatwość użytkowania. Największy minus to utrudniona mobilność tego urządzenia, a w przypadku większych modeli, jej całkowity brak.
Dla tych jednak, dla których grill to demonstracja wyższości człowieka nad żywiołem ognia, w grę wchodzi tylko grill węglowy. Różne modele, różne ceny oraz różne zalety związane z każdą opcją. Grille węglowe są znacznie popularniejsze, dlatego też ilość rodzai i wielkości na rynku jest ogromna, ale zasada jest jedna, trzeba rozpalić węgiel.

Węgiel drzewny, a brykiet
Dostępne bez problemu, szczególnie w marketach podczas sezonu, są dwie opcje: węgiel drzewny i brykiet. Różnica między tymi dwoma, pod względem materiałowym jest taka, że brykiet to dobrze sprasowany węgiel drzewny i to daje nam więcej możliwości.
Węgiel szybciej się rozpala, ale wypala się również szybciej. Sprawdza się do kiełbasy, warzyw i rzeczy, które nie wymagają zbyt długiego czasu pieczenia.
Brykiet przez większą gęstość pali się dłużej, przez co jest wydajniejszy, ale rozpalić go jest znacznie gorzej. Używać brykietu należy przy przyrządzaniu potraw takich jak karkówka, schab, ryby i inne potrzebujące dłuższej obróbki termicznej materiały żywieniowe.

Podpałki

Zanim zabierzemy się do rozpalania, przyjrzyjmy się rodzajom podpałek. Najpopularniejsze to:

  • czekolada – sucha podpałka podzielona na kostki zrobiona z naturalnych łatwopalnych surowców, często reklamowana ze względu na ekologiczność i prawidłowo, bo mamy gwarancję, że nie zostawi żadnych śladów po sobie na naszym mięsie
  • podpałka w płynie – często na bazie alkoholu. Łatwa w użyciu i skuteczna przy węglu drzewnym, nieco gorzej przy brykiecie. Należy pamiętać, aby poczekać, aż podpałka wypali się całkowicie
  • kostki parafinowe – długo się pali z wysoką jakością ognia. Przyda się bardziej przy brykiecie niż przy węglu, gdyż węgiel uzyska pożądany stan, nikim kostka się spali, a należy wyczekać całkowitego spalenia tej podpałki, by przystąpić do pieczenia jedzenia.

Poniżej znajdują się instrukcje do rozpalenia grilla węglem i brykietem przy użyciu tych podpałek.

Jak rozpalać grilla węglem:
1. nasypać nieduży stożek węgla
2. obłożyć go podpałką i zapalić ją (w przypadku podpałki w płynie należy oblać stożek i odczekać około minuty przed zapaleniem go)
3. obłożyć palącą się podpałkę węglem. Najlepiej użyć rąk i wybrać większe kawałki. Miał zablokuje dostęp powietrza i grill się dobrze nie rozpali
4. dodawaj stopniowo kolejne kawałki, w miarę jak poprzednie pokrywają się popiołem
5. po uzyskaniu zadowalającej temperatury rozsuń żarzące się węgle (już nie ręka!)

Jak rozpalić grilla brykietem:
1. kostki brykietu ułożyć na płasko
2. położyć drugą warstwę kostek w sposób piramidalny zostawiając w środku miejsce na podpałkę
3. umieścić podpałkę w środku i podpalić ją
4. zamknąć piramidę 3 warstwą kostek

Akcesoria
Zdarza się, że pojawiają się trudności przy rozpalaniu, wtedy warto sięgnąć po akcesoria, które osobiście bardzo polecam.

  • komin rozpalający – bardzo dobra opcja przy używaniu brykietu. Za podpałkę może posłużyć nawet dobrze zgnieciona sterta gazet, ale kostki parafinowe sprawdzą się doskonale. Użytkowanie jest proste, a specjalna budowa zapewnia gwarancję użyteczności. Wystarczy na podpaloną podpałkę postawić komin wypełniony brykietem i poczekać 15 minut. Cena to około 35 zł za mniejszą wersję i około 95 zł za dużą, czas rozpalania 10-15 minut.
  • palnik gazowy – nic nie ma banalniejszego, ale lepiej radzi sobie z węglem drzewnym. Palnikiem rozpalamy stos węgla… i to wszystko. Cena 70-90 zł, napełnianie butli 20 zł, czas rozpalania 6-8 minut

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>