Nowa moda czy praktyczne rozwiązanie? – Kuchnia otwarta

kuchnia_otwartaW ostatnich latach coraz bardziej popularne jest budowanie kuchni połączonej z salonem lub jadalnią. Trend ten przybył do nas wraz z inwestycjami deweloperów, a właściwie powrócił, gdyż w dawnych czasach nie było miejsca na wydzielanie osobnych pokojów. Czym jest więc spowodowana ta nawracająca fala? Czego możemy spodziewać się przy tym rozwiązaniu? Jak zminimalizować wady, uwydatnić zalety i poradzić sobie z niełatwym zadaniem aranżacji tego typu pomieszczenia? W tym artykule postaramy się pokrótce wyjaśnić to w jak najprostszy sposób.

 

Kuchnia otwarta a pół-otwarta

Połączenie kuchni z salonem lub jadalnią nadal budzi w niektórych obawy. Dlatego istnieje rozwiązanie pośrednie, jakim jest kuchnia pół-otwarta. Eliminuje ona niektóre wady pierwszego rozwiązania, równocześnie dając większość zalet pierwszego, o czym będzie jeszcze mowa w tym artykule. Odgrodzenie częściowe kuchni od reszty pokoju można uzyskać np. poprzez zastosowanie ścianki działowej. Jeśli ta będzie wyższa niż blaty kuchenne – zakryje częściowo niewygodne widoki. Ponadto pozostawienie wolnej przestrzeni między ścianą a sufitem optycznie zwiększy przestrzeń. Innym rozwiązaniem w kuchni półotwartej jest umieszczenie rolety lub szerokich drzwi rozsuwanych, pozwalających na łatwą komunikację, ale też ogrodzenie tej części, gdy zajdzie taka potrzeba.

Również w kuchni otwartej można zastosować kilka sztuczek, które pomogą poradzić sobie z najpilniejszymi problemami. Niższe ścianki działowe pozostawią wolną przestrzeń, lecz nie zakryją bałaganu. Czemu zatem mogłyby służyć? Chociażby oddzieleniu różnych stylów, dzięki czemu cały wystrój nie musi być tak monotonny czy też mogłyby pełnić rolę podparcia np. dla stołu. Często stosowane jest także tworzenie wysp kuchennych, a podwyższonym froncie, które ograniczają pole widzenia bądź też umieszczanie wyposażenia kuchennego we wnękach. Metod i rozwiązań usprawniających funkcjonalność i zwiększających estetykę kuchni otwartych i pół-otwartych jest bardzo wiele, dlatego warto przyjrzeć się im jako alternatywie dla kuchni zamkniętych.

 

Wielkość ma znaczenie

Chodzi tu oczywiście o wielkość, ale także kształt pomieszczenia, które zamierzamy przeznaczyć na naszą kuchnię połączoną z salonem lub jadalnią oraz całkowitą wielkość mieszkania. Po pierwsze – kuchnia otwarta znakomicie sprawdzi się przy mniejszych powierzchniach, gdyż daje poczucie przestrzeni i otwartości. Z drugiej strony w pokojach o dużym metrażu, ze względu na konieczność zachowania podobnego stylu i inne czynniki, może tworzyć nieciekawy efekt. Tu zwykle lepiej sprawdzi się kuchnia półotwarta, choć jak wiadomo – wszystko jest względne i zależy od indywidualnych preferencji oraz dokładnego planu. Kuchnia pół-otwarta może jednak nie wypadać korzystnie w pomieszczeniach większych, ale wąskich, gdyż mimo wszystko charakteryzuje się mniejszą przestronnością od kuchni całkowicie otwartej. Wspomniane wcześniej wnęki również przemawiają za tym rozwiązaniem.

Wielkość całego mieszkania ma znaczenie przede wszystkim na to, z czym kuchnia będzie połączona. Jeśli nie dysponujemy wystarczająco dużą powierzchnią, by robić osobny salon i jadalnię (lub też nie są nam one potrzebne) – pomieszczenie z kuchnią prawdopodobnie będzie posiadało funkcjonalności obojga. W innym wypadku warto rozważyć pozostawienie obok kuchni jedynie jadalni, a na urządzanie salonu przeznaczyć inne miejsce. Wynikające z tego korzyści to przede wszystkim stworzenie domowego azylu, niedostępnego dla gości, w którym znacznie mniej będziemy się przejmować pozostawionymi naczyniami i rozchodzącymi się wonnymi aromatami. Ponadto meble salonowe, takie jak kanapy z reguły są bardziej podatne od wyposażenia jadalni na wszelkie zabrudzenia, wchłanianie tłuszczów i zapachów, co pozwoli nam zachować większą czystość domu lub mieszkania. Z drugiej strony, jeśli życie domowników nie koncentruje się wokół jadalnego stołu, a w salonie, tracimy prawdopodobnie najważniejszy powód do podjęcia decyzji o kuchni otwartej – brak odosobnienia.

 

Względy estetyczne

Choć oczywiście o gustach się nie dyskutuje (choć w sieci to twierdzenie jest co najmniej niezgodne z prawdą), to kuchnia otwarta lub półotwarta wygląda naprawdę fantastycznie, a przede wszystkim nowocześnie. W Internecie można znaleźć wiele zdjęć osób, które dokonały takiego wyboru i wykonały naprawdę świetną aranżację. Również foldery reklamowe sklepów torpedują nas ofertami mebli idealnie dopasowanymi do takiego przeznaczenia. Skoro więc kwestia ta przedstawia się tak korzystnie, to dlaczego w ogóle nadal rozważane są kuchnie zamknięte? Jednym z czynników jest oczywiście kwestia miejsca, drugą względy funkcjonalne (o których jeszcze będzie mowa), ale też… duże trudności w dekorowaniu pomieszczenia. W przeciwieństwie do tradycyjnych kuchni, w tych konieczne jest dopasowanie większej liczby różnorodnych elementów i uwzględnienie szerszej gamy aspektów naraz (poczynając od kolorystyki, poprzez meble i dodatki, oświetlenie i wiele innych). Nie każdy potrafi poradzić sobie z tak wymagającym zadaniem oraz nie każdy posiada taką ilość środków, by zainwestować w wynajęcie dekoratora. Dlatego, jeśli nie mamy atrakcyjnego pomysłu, urządzanie tych pomieszczeń osobno powinno być znacznie łatwiejsze i przynieść lepsze efekty.

 

Zalety

Teraz kilka słów o funkcjonalności i dodatkowych korzyściach, jakie daje nam urządzenie salony lub jadalni wspólnie z kuchnią:

- integracja pomiędzy osobą gotującą a resztą rodziny lub znajomych

- łatwość podawania do stołu

- zwiększona mobilizacja do sprzątania

- duże i klimatyczne miejsce na spotkania w większym gronie

- możliwe lepsze naświetlenie pomieszczenia

 

Wady

Wiele z nich może przypominać inaczej ujęte, wymienione wcześniej zalety, a to z tego względu, że każda rodzina ma swoje własne nawyki i co innego będzie dla niej najbardziej odpowiednim rozwiązaniem:

- brak prywatności w trakcie gotowania

- konieczność utrzymania nienagannej czystości w kuchni jak i częstych porządków w pozostałej części pomieszczenia

- rozchodzenie się zapachów

- hałas spowodowany używaniem przyrządów i urządzeń kuchennych

- konieczność ciągłego pilnowania małych dzieci lub bardzo starannego zabezpieczenia całego wnętrza

 

Po uwzględnieniu wszystkich tych czynników, zarówno czasem mniej zależnych od nas (jak dostępne miejsce w gotowych budynkach), jak i od oczekiwań względem prezencji pomieszczenia czy jego funkcjonalności widać, że wybór nie jest prosty. Należy kierować się w nim zdrowym rozsądkiem i dobrem wszystkich domowników, uwzględniając możliwe sytuacje i rozważając różne rozwiązania pośrednie. Tylko to zapewni nam zadowolenie z ostatecznego efektu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>