Na czym gotować – gaz czy indukcja?

kuchenka gazowaBudowa nowego domu, remont kuchni czy wyposażanie mieszkania wiąże się z szeregiem pytań „co wybrać?”. Jaki kolor kafelków, stół, który pasowałby do wystroju, model lodówki, itd? Jednak najważniejszym zadaniem w kuchni jest przygotowywanie posiłków, a nieodłącznym jego elementem jest gotowanie. Stąd też pojawia się pytanie „na czym będziemy gotować?”.

Jak to było?

Pierwotni ludzie w pierwszym okresie spożywali pokarmy w formie surowej. Gdy jednak opanowali rozpalanie ognia, ten służył im do gotowania, ogrzewania i ochrony. Początkowe pichcenie w dołku wyłożonym zwierzęcą skórą zostało zastępowane kolejnymi osiągnięciami technologicznymi. Dzięki naczyniom można było przygotować zupę lub gulasz nad otwartym ogniem, zaś mięsa pieczono zwykle na rożnie. Coraz popularniejsze stawały się, pierwotnie drogie, opalane drewnem lub węglem piece. Pierwsze kuchenki gazowe pojawiły się dopiero na początku XIXw. i od tego czasu zostały znacznie udoskonalone. W tej chwili na rynku dostępnych jest wiele zróżnicowanych urządzeń do przygotowywania posiłków, z których wybrane omówimy poniżej.

Co jest czym?

Kuchenka gazowa wykorzystuje gaz ziemny lub, w przypadku braku dostępu do sieci gazowej, mieszanką propan-butan (LPG) z butli. W zależności od modelu może być odpalana za pomocą ognia bądź iskry. Z reguły składa się z czterech różnej wielkości palników oraz piekarnika, coraz częściej elektrycznego.

Płyta indukcyjna działa na zasadzie zjawiska histerezy magnetycznej. Istotnym elementem są znajdujące się pod powierzchnią płyty cewki wytwarzające pole magnetyczne. Energia elektryczna zamieniana jest w cieplną na dnie naczynia, pod warunkiem, że owo będzie wykonane z odpowiedniego materiału oraz spełniało pozostałe wymagania.

Na start

Jeśli posiadamy instalację gazową stanowczo taniej wyjdzie nam zakup pasującej do niej kuchenki. Trochę inaczej sprawa przedstawia się w przypadku korzystania z butli. Jest to opcja mniej poręczna; butle z reguły są duże i ciężkie. Trzeba też znaleźć dla niej odpowiednie miejsce, gdyż pamiętajmy, że w przypadku gazu zawsze istnieje ryzyko wybuchu. Ze względów bezpieczeństwa ważne jest też, by jej przyłączaniem zajął się serwisant.

W przypadku kuchni indukcyjnej początkowy wydatek jest niemały, choć w porównaniu do cen jeszcze sprzed paru lat, można zauważyć znaczną poprawę. Do kosztów zmiany kuchenki na indukcyjną należy także doliczyć cenę odpowiednich naczyń, gdyż nie każde będzie się nadawać. Aby w ogóle myśleć o jej zakupie konieczne jest też sprawdzenie instalacji elektrycznej lub poprowadzenia odpowiedniej. Ważne są między innymi rodzaj zasilania, zabezpieczenie obwodu kuchni i zabezpieczenie główne. Najlepiej niech podłączaniem indukcji zajmie się elektryk, co pozwoli zachować gwarancję.

W trakcie użytkowania

Kuchenki gazowe używane były przez wiele lat i pomimo pojawienia się nowych technologii nadal są chętnie stosowane. Jest to powodowane przez zazwyczaj większą moc, niższą cenę utrzymania oraz wcześniej wspomnianego zakupu, możliwość gotowania w prawie każdym naczyniu, a także przyzwyczajenia i preferencje. Wiele osób sądzi, że potrawy przygotowywane na kuchenkach gazowych smakują lepiej, a ich przyrządzenie jest łatwiejsze dzięki lepszemu wyczuciu płomienia. Jednak kuchenki gazowe posiadają też sporo wad. Są to między innymi niebezpieczeństwo wybuchu lub ulatniania się gazu, duża utrata energii w trakcie gotowania czy trudności w konserwacji. Wielkości palników są zróżnicowane, co pomaga dostosować moc i wielkość powierzchni grzewczej, jednak w przypadku przygotowywania kilku rzeczy na raz może braknąć nam np. dużego palnika. Ponadto trzeba posiadać dobrą wentylację by tłuste opary nie osiadały w całym pomieszczeniu.

Z drugiej strony kuchenka indukcyjna nie jest dla każdego. Nie zaleca się jej stosować osobom z rozrusznikami serca. Opanowanie obsługi takiej płyty również może zająć trochę czasu. Należy też dokładnie sprawdzić swoje garnki pod kątem przystosowania do indukcji, w czym pomocna jest próba magnesu. Jeśli ten przyciągany jest przez dno naczynia, garnek czy patelnia mogą być bezpiecznie użyte. Cecha ta dotyczy głównie naczyń stalowych lub żelaznych. Te jednak muszą mieć też odpowiednią wielkość, uzależnioną od modelu kuchenki, jak i kształt (np. nie mogą mieć wypukłego dna) Jednak w przeciwieństwie do gazowej kuchenka ta posiada lepsze zabezpieczenia. Płyta nie nagrzewa się, co minimalizuje ryzyko oparzenia. Znacznie mniejsza jest też utrata energii (wykorzystywane jest około 90%, gdzie w przypadku kuchenek gazowych jest to tylko 45%). Płytę indukcyjną można bez strachu montować w pobliżu lodówki czy piecyka. Może nie najistotniejszą, ale często decydującą kwestią, jest wygląd. W przypadku płyt mamy często do czynienia z różnymi, interesującymi designami. Pozostałe zalety zależne są od posiadanych przez urządzenie dodatkowych funkcji, oferowanych przez producentów.

Biorąc pod uwagę przedstawione informacje można zauważyć, że wybór kuchenki jest kwestią bardzo indywidualną i zależy od wielu czynników. Dlatego przed podjęciem decyzji warto przeanalizować wszystkie wymagania, wady i zalety przedstawione w artykule oraz dobrze zapoznać się z ofertą i cenami na rynku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>